Tuesday, August 24, 2010

PERINGATAN TUN MAHATHIR TERHADAP BANGSA MELAYU ISLAM

Kapak juga mengingatkan sekali lagi kepada semua Bangsa Melayu Islam agar bersatu hati, ingat Tun Mahathir pun tak serik2 meminta agar Bangsa Melayu bersatu, kerana beliau lebih arif akan situasi sebenar Negara. Apa yg Tun khuatiri itu akan betul2 terjadi sekiranya Bangsa Melayu terus degil dan berpecah. Buang lar ego masing2 demi kesejahteraan Bangsa Melayu dan Islam.

[Lihat komen dan nasihat Tun Mahathir]

Wednesday, August 25, 2010

Isu khutbah: Tidak mustahil Islam bukan lagi agama rasmi Malaysia - Dr Mahathir
From AIDC


Tun Dr Mahathir Mohamad yang merujuk pada insiden penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat mengingatkan walaupun jumlah umat Islam di negara ini ramai, tidak mustahil Islam akan kehilangan tempatnya sebagai agama rasmi sekiranya sikap berpecah-belah masih diteruskan.

"Saya bukan racis yang nak bangkitkan perasaan marah di kalangan umat Islam tetapi ada hak kita yang harus dihormati pihak lain. Penghormatan hanya akan diperoleh apabila kita berkuasa,"katanya.
Serentak dengan itu bekas Perdana Menteri itu menegaskan nama pemimpin negara yang beragama Islam mesti disebut dalam doa khutbah Jumaat kerana Islam merupakan agama yang berkuasa di negara ini.

Berucap merasmikan majlis berbuka puasa dan penyampaian Anugerah Sri Cemerlang Kelab Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Universiti di Kuala Lumpur Selasa Dr Mahathir berkata, umat Islam di negara ini sedang berhadapan dengan cabaran terbesar terutama dalam keadaan umat yang berpecah belah, yang mungkin mengakibatkan Islam kehilangan kuasanya di negara ini.

"Hari ini walaupun Islam menuntut kita bersaudara tapi kita berpecah, sehingga tahap mungkin hilang kuasa," katanya.

Beliau merujuk kepada insiden penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di beberapa masjid di negeri itu baru-baru ini.

Dr Mahathir yang juga Yang Dipertua Perkim mengingatkan umat Islam agar memikirkan semula tanggungjawab kepada agama, sekalipun tanggungjawab kepada bangsa sudah tidak lagi menjadi keutamaan.

Katanya, walaupun jumlah umat Islam di negara ini ramai, tidak mustahil Islam akan kehilangan tempatnya sebagai agama rasmi sekiranya sikap berpecah-belah masih diteruskan.

"Jumlah ramai ini tidak bermakna kalau sudah berpecah belah dan bermusuh antara mereka. Apabila bermusuh, pihak lain berpeluang gunakan permusuhan sesama Islam ini untuk mengutarakan kedudukan mereka, bahkan untuk berkuasa dalam negara.

"Jangan fikir tidak mungkin satu hari nanti khutbah sebut ketua negara bukan Islam kerana mereka telah berkuasa dan kita sudah jadi puak yang kecil, berpecah belah dan tidak berkuasa," katanya.

Beliau berkata, sudah ramai umat Islam di negara ini yang tidak mengamalkan tingkah laku dan cara hidup seperti yang dituntut dalam Al-Quran dan hadis.

Justeru katanya, kuasa umat Islam hanya dapat dikekalkan sekiranya umat Islam itu sendiri yang berusaha menyelamatkan agama mereka.

"Berkuasa hari ni tidak bermakna kekal berkuasa di masa depan. Jangan fikir pegangan kita akan terus kekal. Ia akan terhakis juga bila kita sudah miskin dan daif. Islam tak suruh kita berpecah-belah, tapi suruh kita bersaudara. Tanya kepada diri adakah kita benar-benar berpegang kepada ajaran Islam tentang persaudaraan ini," katanya.

Ulasan KAPAK. Ambil lah Nasihat Tun Mahathir ini dengan hati terbuka. Tun Mahathir bila bersuara ada sesuatu yg amat merunsingkannya. Tun lebih arif ttg ini , beliau telah memimpin Negara melebihi 20 tahun, banyak yg beliau tahu dan rasai samada manis, pahit, getir dan sebagainya. Bangsa Melayu Islam harus lar memberi ruang minda ANDA untuk sama-sama memikirkannya. Bukan utk Tun Mahathir pun TETAPI untuk Melayu & Islam. Sayangi lar Agamamu dan Bangsamu sebelum terlambat. Bukalah ruang untuk bersatu dan bertaut kembali semoga semua mendapat hidayah dan perlindungan ALLAH.

No comments: