Saturday, April 28, 2012

APAKAH JANJI MANUSIA [DI ALAM ROH ] KEPADA ALLAH SEWAKTU DI LOH MAHFUZ?


Salam Hujung Minggu kepada sekalian pembaca blog yg budiman.
 [ BISMILLAH23 ]
 
Didalam kita menikmati keindahan alam fana ini, kita juga wajar bersyukur dgn nikmat keAmanan yang Allah SWT berikan selama ini. Agak2 darimanakah “KEAMANAN’ ini datang? Adakah ia hadir secara tiba-tiba atau mengikut nature Alam?. Sebagai Umat Islam, saya yakin bahawa setiap Agama itu menyuruh umatnya untuk berbuat baik, agar kehidupan masyarakat menjadi aman damai serta ceria.   

Dua (2) artikel saya sebelum ini juga menyentuh akan keamanan serta kedaiman hidup. KeAmanan dan kedamaian ini bukan boleh datang dgn sendirinya. Ia perlu diadun oleh semua ahli masyarakat disesuatu tempat dan perasaan “Ukhwah & Kasih Sayang” amat digarap untuk mendapatkan KeAmanan Yg Hakiki”.

Namun, masih terdapat segelintir manusia durjana yang suka mengadu-domba, suka memfitnah, berbohong dan yang lebih teruk dan zalim, sanggup menjadi “Petualang Negara” demi untuk memperole”Kuasa dan Wang Ringgit”. Tidak keterlaluan, jika saya menyatakan didalam dua artikel sebelum ini, bahawa “Pengkhianat Tegar” terhadap kesejanteraan Negara adalah “Ketua Pembangkang di Perlimen Malaysia” serta rakan2 yang sewaktu dengannya.Mereka menggunakan atas name “Demokrasi” untuk menghalalkan cara akan “Dakyah Regime Change” seperti mana yg berlaku di Semenanjung Tanah Arab   dan juga di Negara-Negara Islam, Utara Benua Afrika dan terkini di Kepulauan Nusantara Melayu.

 [ AQIDAH ]

Penggunaan alasan “Demokrasi Untuk Semua” inilah wadah mereka untuk menghalalkan cara untuk menakluki atau mengkucar-kacirkan sesuatu Negara dengan tidak perlu menggunakan kekuatan Ketenteraan mereka. Mereka melakukan dasar pecah dan perintah dgn mengkambing hitamkan warga negara itu sendiri. Perpecahan itulah yg akan memporak-perandakan keAmanan dan keceriaan Tanah Aior selama ini.  Malaysia juga tidak terlepas dari gejala ini, segala ada makhluk perosak atau Dajjal yang lahir dari kalangan bangsanya sendiri, seperti Anwar Al Juburi Wal-Buntuti…. Inilah Dajjal akhir zaman…!

Mari kita lihat segala agenda yang memerosakkan ke Amanan negara:-

A-   Bersih 1, Bersih 2 dan skrg Bersih 3
B-   Demontrasi Jalanan Pelajar2 Universiti – Ttg AUKU dan PTPTN
C-  Perararakan Sokong Anwar Kes Liwat
D- Melebelkan Jabatan Kehakiman, Kepolisian dan Ketenteraan Zalim
      & Perasuah.
E-  Melebelkan kakitangan awam Malaysia perasuah dan pemalas [90% staff adalah bumiputra]
F-      Suruhanjaya Pilihan Raya tidak adil dan penipu dan sebagainya.

Semua tindakan2 di atas adalah semata2 untuk mengabui mata rakyat agar membenci pada Kerajaan Islam yang ada serta meminta rakyat bangun untuk menjatuhkannya seperti yg berlaku di Iraq, Libya, Sudan , Algeria, Nigeria dan seterusnya Syria dan tidak terkecuali Malaysia, yang mmg di cemburui oleh Yahudi dan rakan baiknya Singapura di rantau ini.

[ ILMU MENGENAL DIRI ] 

 

Jika kita amati siapakah DALANG di atas KECELARUAN, KEKECOHAN DAN ANTI-KERAJAAN ini? Jawapanya adalah Nasrani, Yahudi serta Kuncu2nya. – Maka, jelas lar apa yg telah dinyatakan didalam AL-QURAN, cuma Umat Islamnya sahaja yg baghal yg merelakan diperbodohkan dan dikambing hitamkan. Siapakah golongan ini? Beliau adalah org yg di gelar “PAK SHIEKH” tapi gemar meliwat dan menyundal tidak kira Melayu, Cina, Thailand, Mat Salleh, namun yg lebih teruk Bini Orang pun ditibai….. Golongan inilah rakan2 IBLIS TEGAR NASRANI & YAHUDI ini. Dek kerana gila Kuasa dan Wang Ringgit sanggup menongkah langit dan menyanggak Iktiqoknya.

Ditambah sedih dan hiba pulak ia dibantu oleh satu PARTI yang berperinsipkan ISLAM iaitu PARTI PAS telah bersekongkol dgn Makhluk Perosak ini. Sejak PARTI PAS dirasuki golongan Anwarinas ini, PAS sudah menjadi PARTI YAHUDI yg lebih YAHUDI…. Ia jelas, kerana berbagai fatwa dikeluarkan oleh Mursyidul Amnya yang kebanyakannya berfatwa Ikut Suka Aku. Apa yg mrk buat betul dan org lain buat Haram dan Kafir… Inilah jelas manusia bersifat lebih binatang dari binatang….

Kenapa kumpulan2 ini berani sedemikian? Contohnya si Dogol Nizar Jamaludin yg sanggup membuat fitnah yg membabitkan Pasukan keselamatn Negara. Perbuatan beliau amat serius dan KDN wajar mengambil tindakan segera. Cubalak kita Rakyat Malaysia yg cintakan kedamaian ini berfikir secara waras…. Kenapakah kumpulan ini berani bertindak sedemikian tanpa rasa malu dan patuh pada undang2 Negara.?

JAWAPAN CUPUMAS INI ADALAH KERANA:-

“ADA FAKTOR KUASA KETIGA YANG SEDANG MEMERHATI DAN MENYOKONG DGN MEMBERIKAN SEGALA BENTUK BANTUAN KEWANGAN DAN MATERIAL SERTA CORAK DEMONSTRASI, DEMI MENGGUGAK DAN MENJATUHKAN KERAJAAN DGN MENGHASUT DAN MENGKUCAR-KACIRKAN RAKYAT. MEREKA DIBERI INPUT NEGATIVE DGN HASUTAN MEMBENCI DGN MEMECAHBELAHKAN MASYARAKAT DGN HARAPAN RAKYAT BANGUN MENENTANG DAN MENJATUHKANNYA DAN DITUKAR DGN KUMPULAN YANG BOLEH DICUCUK HIDUNGNYA DAN MENGIKUT TELUNJUK KAFIR LAKNATULLAH ITU”.

Ingat, Wahai Umat Melayu dan Islam, sedarlah sebelum ia terlambat. Apa yg penting sekarang, marilah kita kembali berpadu dan bersatu hati demi AGAMA ALLAH tercinta ini. Kita semua wajar sayangkan “TANAH JAWI” ini dan memohon kepada Allah agar menghantar tentera2 yg tidak kelihatan- WALI2 ALLAH untuk sama-sama menjaga Kemerdekaan Tanah Jawi ini dari anansir pengkhianat Negara.

Saya yakin akan datang PANJI2 ALLAH untuk membantu dan menurunkan BALA yang dahsyat di AMERIKA KEPALA KPD NASRANI DAN YAHUDI di atas perbuatan mereka selama ini terhadap Negara2 Islam yang sentiasa diadu-domba dan mengkucar-kacirkan kehidupan mereka, lantas mengambil kesempatan terhadap hasil mahsyul yang ada di Negara2 Islam ini.
 [ KUNCI PERBENDAHARAAN & REZKI ]
 
Untuk itu, marilah kita renungkan kembali akan ayat/tajuk diatas :-

“SEBAGAI MANUSIA, APAKAH JANJI MANUSIA [ALAM ROH] KEPADA ALLAH SEWAKTU DI LOH MAHFUZ?”

Jika setiap manusia yang beriman itu ingat dan belajar mencari apakah janji2 itu, nescaya Dunia ini akan aman dari segala Kekufuran Nikmat Allah selama ini.

Wallahuaklam.

Friday, April 27, 2012

APAKAH TUJUAN MANUSIA ITU DIJADIKAN? APAKAH JANJI KITA [ALAM ROH] DI LOH MAHFUZ?


Bismillahirrohmaanirraahim.


Selawat dan Salam Pada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, Para Malaikat, Para Wali2 Allah, Para Ambia dan juga Cendikiawan Ilmuan Islam yang telah banyak berjasa kepada perkembangan dan pemerkasaan Agama Islam di bumi Allah yang bertuah ini.

Marilah kita sama-sama beristighfar dan merenung2 kembali terhadap segala apa jua yang berlaku disekeliling kita terutamanya akan musibah yang diberikan kpd masyarakat umumnya. Kenyataan dan apa jua yang berlaku itu adalah semata2 peringatan Allah terhadap makhluknya agar sedar akan ketelanjuran, kesilapan dan dosa-dosa besar serta kecil yang telah kita lakukan terhadap keengkaran tatasusila kehidupan seharian seperti mana yang telah di ajar dan di anjur untuk kita taat dan akur pada yang Maha Pecipta, iaitu Allah Rabbul Jalil.

Cuba kita selidiki kelalaian kita seharian didalam usia yang semakin meningkat ini, ibarat "rumah kata pergi dan kubur kata mari". Antaranya adalah seperti berikut :-

i.     Bagaimanakah Syahadah yang kita Ucap dan Iqtiqokkan? Adakah benar2 kita laksanakan dan tidak sesekali kita menyekutukanNya dari sekecil2 perbuatan, yakni  melalui ucapan? Cuba fikirkan!

ii.     Adakah kita benar-benar melakukan solat dan takut serta taat akan janji kita manusia sebagai makhluk terhadap penciptaNya?
                                                                   [ LAM ALIF ]

 iii.   Sempurnakah Amalan seharian yang telah disyariatkan? Bagaimana dengan solat, puasa, zakat dan ketaatan kepada pimpinan selagi tidak menyanggah terhadap apa yang Islam wajibkan ke atas kamu?

iv.     Bagaimankah cara kita bermuamalat/berniaga dan bermasyarakat? Adakah perniagaan kita mengikut syariat Allah? Adakah perniagaan itu di keluarkan zakat atas keuntungan yang kita jana? Corak kehidupan dan bermasyarakat bagaimana? Adakah masyarakat kita berfesyen dgn menutup "Aurat" dan Gaya kehidupan yang saling-sayang menyayangi antara Islam dan sesama makhluk? Adakah kita jauhi adu-domba, hasad dengki, khianat, berbunuhan secara kebatinan alam mistik, berkawan dgn jin yang memekarkan perbuatan khianat dan sebagainya?

v.     Adakah kita bermasyarakat secara ukhwah? saling berkasih-sayang, tolong menolong, hormat-menghormati, akur kepimpinan, akur dgn apa yang Agama sarankan serta wajibkan? Adakah kita sudah mencari semua ini, demi bekalan kita di alam akhirat nanti sebelum bertemu kembali dengan "Rabbul Jalil" di hari pembalasan di Padang Masyar?

Oleh itu, saya mengingatkan diri saya dan semua muslimin serta muslimat sekelian,  Jika semua di atas belum kita laksanakan dan perolehi, maka didalam kesempatan umur yang masih ada dan tinggal ini, marilah sama2 kita cari, mempelajari dan mengamalkannya. Pencarian ini wajar dgn bergurukan Guru yg Mursyid, maka carilah.....
                                                                [ BISMILLAH23 ]
 
Agar, bila roh kita keluar dari jasad nanti, roh kita tidak terawang-awang disebabkan ia  tidak diterima oleh ALLAH. Tidak "penerimaan" inilah yang menjadi punca "ROH" tadi menjadi syaitan yang akan menghasut manusia agar ikut serta dgnnya dgn hati yang selalu syak dan memungkiri segala janji terhadap Penciptanya. 

Ingat, bahawa semua "ROH" itu adalah suci dan bersih seperti sebersih2 kain putih ketika di "ALAM MAHFUZ" tetapi bila "ROH" tadi telah ditiupkan untuk menjadi manusia didalam rahim seseorang ibu, maka dari peringkat itulah ia mula mempelajari erti kehidupan dan ia terus dibuai dan jana mengikut pembawakan diri manusia itu dari peringkat ia lahir kedunia, alam kanak-kanak, remaja,dewasa dan matang.
                                                                       [ HUWA]

Pengisian kehidpuan berperingkat inilah yang setiap keluarga wajar jagai, agar pembentukan diri manusia ini akan sentiasa diajari dan dibimbing kepada satu perkara asas, iaitu  meng ESA kan Allah dengan TIDAK sesekali menyekutukannya dgn sesuatu, serta melakukan segala apa jua amalan yang di perintah dan meninggalkan apa yang ditegah. Lupakah kita terhadap simbolik ini? Mengapakah mayat manusia itu bila dikafankan ia wajar dibalut dan diselimutkan dengan kain putih? kenapa tidak hitam, pink, merah, hijau dan sebagainya? PUTIH itu tandanya bersih................. sifat ROH itu juga mulanya suci dan bersih......

Beringatlah wahai manusia ........ ingat janji2 Allah..... Hanya manusia yang lalai shj yang lupa akan janjinya!.

Wallahuaklam.


Wednesday, April 25, 2012

MALAYSIA NEGARA ISLAM PALING AMAN, NAMUN BIBIT KEHANCURAN SUDAH DINYALAKAN.... KDN BISU ATAU BERI LALUAN?


Pembaca blogs yang budiman. Gunakan minda kita yang waras bila berdiskusi di alam siber/maya. Tindak tanduk kita jaga berperanan di dalam membakar semangat juang, namun biarlah semangat juang ini bersifat waras dan berealiti sebenar serta menjamin ketenteraman Negara.

Sebagai Rakyat Malaysia yang telah menikmati kehidupan yang ceria dan aman selama lebih 50 tahun ni, adakah kita tergamak untuk melihat Negara ini berada di dalam keadaan kucar-kacir sebagimana Negara Islam lain di Timur Tengah yg di tunggangi oleh satu Sistem Doktrin "Regime Change" yg di berpaksikan oleh Nasrani serta Yahudi yg berpengkalan di Amerika? Selain itu juga, adakah kita berbangga jika kita dinyatakan bahawa pembawa tegar doktrin "Regime Change" adalah seorang Rakyat Malaysia yang bernama Anwar Ibrahim Al Juburi...!

Fokus utama "Regime Change" ini adalah menghancurkan mana2 Negara Islam di seluruh Dunia yang tidak mahu mengikut telunjuk Yahudi dan Amerika.  Maka, inilah yang berlaku di Iraq, Libya, Sudan, dan Syria mangsa terkini..... Yahudi, tidak rela sama sekali ada Negara Islam yang kuat dan tidak mengikut telunjuk mereka. Maka digunakan lah seorang makhluk Islam yang boleh dibeli dgn duit untuk menumbangkan Kerajaan Islam di rantau Tanah Arab serta lain2 pelusuk dunia termasuk di Malaysia. Bibit2 kucar-kacir dan kehancuran ini di tanamkan di minda masyarakat agar membenci Kerajaan yang ada, dgn menggambarkan segala keburukan yang telah Kerajaan buat dan zalim terhadap rakyat. Mereka akan membuatkan gambaran bahawa Kerajaa Malaysia sekarang ini adalah perasuah dan tidak amanah sama sekali, dan yang paling zalim.



Oleh itu, rakyat wajar membuka minda seluas-luasnya dan lihat disekeliling kita adakah apa yang digembar-gemburkan itu benar dan nyata? Betulkan Kerajaan yang ada sekarang ini zalim? Brapakah jumlah rakyat Malaysia yang kebuluran dan tidak punyai rumah/tempat tinggal serta tiada bantuan langsung yang dihulurkan. Rakyat juga di minta untuk membuat perbandingan itu dengan apa yang Kerajaan sekarang buat setiap hari. Dimana Perdana Menteri serta Timbalannya juga Menteri2nya ? bukankah mereka sentiasa bersama-sama mendekati dan menyusuri kehidupan serta mendengar rintihan dan denyut nadi rakyat?
Saban hari kita dengar bahawa Kerajaan sentiasa mengeluarkan wang untuk pembangunan dan keselesaan rakyat dan ia memang terbukti benar.......


[Pembaca juga di saran utk melihat dan menganalisa kesimbungan Kepimpinan PAS dlm Menegakkan Islam dlm Doktrin Partinya, Namun Kepimpinan PAS terkini telah melacurkan demi Puak Anwarinas - Anwar Ibrahim Al Juburi. ISLAM di Parti PAS ibarat telur di Hujung Tanduk, amat2 Mengecewakan]

Natijahnya sekarang, rakyat Malaysia, wajar bersikap waras dan menganalisa akan segala fitnah durjana yang dilemparkan oleh petualang Negara seperti yang didalam vedio di atas bersama Generalnya yang bernama Anwar Ibrahim Al Juburi Wal Buntuti.

Wallahuaklam.


Sunday, April 22, 2012

DUNIA ISLAM DIAMBANG KEHANCURAN DISEBABKAN OLEH UMATNYA SENDIRI.


Didalam situasi dunia Islam yang dihimpit pancaroba dan anasir-anasir jahat Nasrani serta Yahudi laknatullah ini, adalah wajar untuk kita fikirkan bersama realiti kehidupan semasa dan juga masa depan Agama Islam di Negara ini.

 

Sedarkan kita bahawa Negara2 Islam sedang diambang kekecohan dan perpecahan. Angkara siapa? Lihat di Semenanjung Tanah Arab dan Semenanjung Afrika Utara terutamanya Negara Islam.... kenapa sentiasa bergolak?..... Siapa batu api di atas pergolakan ini?


Ini adalah kesan "REGIME CHANGE" yang diilhamkan oleh Amerika dan Yahudi dan Anwar Ibrahim adalah salah seorang directornya. Cuba kita lihat kejatuhan Mesir, Iraq, Libya dan sekarang Syria serta Sudan, serta lain... Adakah kejatuhan kerajaan yang ada akan membawa keamanan sejagat disana? Apakah tujuan "REgime Change" itu... ia adalah untuk mengabui mata masyarakat Islam dunia, kononnya pemerintah yang ada, adalah zalim...


TAPI natijahnya bila jatuhnya Kerajaan Islam Iraq dibawah Saddam Hussien, adakah Kerajaan Islam di Iraq sekarang cukup kuat dan lebih Islam dari zaman Saddam? Yg sudah tentu, ia masih berperang dan berpecah belah... Siapa yg untung? Sudah tentu Amerika dan puak2 kapitalis Yahudi diseluruh Dunia. Yang pastinya, Amerika masih mendominasikan minyak Iraq....  Dengan kebodohan Umat Islam sendiri dan juga pengkhianatan segelintir Umat Islam yang dilaknati Allah yg membantu menghancur Kerajaan Islam di sana...

Cuba kita fikirkan semula dan lihat apa yang sedang berlaku di Iraq dan Libya? Adakah kerajaan yg dipilih oleh mrk itu, lebih baik dari yg sebelumnya?... Apakah hukum menjatuhkan Kerajaan Islam? Tak kiralar tahap mana Keislaman Kerajaan sebelum ini, Tapi  MRK MASIH MENGAMALKAN SOLAT DAN MASIH BERKUMANDANG AZAN DAN SYIAR ISLAM DISANA....Rakyatnya tiada kebuluran tiada wabak penyakit yang amat menyedihkan. Wahai Umat Islam walaupun dimana anda berada, ambil lah pendekatan yang rasional, gunakan minda yang waras, tiada hasad dengki, tamak haloba dan pentingkan diri, kuasa dan wang. Jika kita dapat mengambil itu sebagai satu pendekatan yang ikhlas, maka akan aman lar Negara itu.
Kesilapan dan kecuaian seseorang Islam itu, bukan bunuh dan hancurkan hukumannya, TATEPI adalah lebih cerdik untuk ditegur dan dibantu untuk menguatkan Islam itu semula, krn sifat manusia itu saling perlu memerlukan. Adakah kita rasa Islam diri kita itu,  lebih baik dari seseorang Islam yg lain? Ingat, bahawa Kerja menilai keislaman ini adalah kerja Allah, krn Allah tahu dan maha mengetahui dan dialah  penciptaNya.

 

Manusia tiada hak untuk menilai dan mengkafirkan sesama insan,  kerana natijah manusia itu dijadikan pun sama sahaja,  yang membezakan adalah amalan ikhlas yg mereka dilakukan... Siapa yg dapat menilai keikhlasan seseorang? Hanya Allah yg Maha mengerti dan  Maha mengetahui. Biarkan, itu adalah kerja Allah.. manusia tiada hak dan banyak lagi kerja yg wajib dilakukan oleh manusia didunia ini. Ingat tak doa ini:-

KOLU INNALILAHIWAINNAILAIHIROOJIUN, LAKHOWLAWALA KUWATAILLA BILLA HIL ALII'AZIM.
“ Sesungguhnya dari tanah kita dijadikan, maka kita dikembalikan semula ke tanah jua – Tiada Hak Bagi Aku, Yang berhak itu hanya Allah, Tiada berkuasa bagi aku, kerana yang berkuasa itu hanya Allah, Apa kata aku, itu kata Allah [dalam jasad manusia itu ada Nur Muhammad dan Nur Allah] Tiada yang lain, yang ada hanya Allah”
Marilah sama-sama kita renungkan dan jadikan sebagai pedoman……  sebelum kita diambil kembali menemui “Rabbul Jalil” semula.

Wallhuaklam.

Friday, April 20, 2012

MUSIBAH BANJIR ADALAH "KIAMAT KECIL" PERINGATAN DARI ALLAH

Bismillahirrohmaanirraahim.
Selawat dan Salam Pada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, Para Malaikat, Para Wali2 Allah, Para Ambia dan juga Cendikiawan Ilmuan Islam yang telah banyak berjasa kepada perkembangan dan pemerkasaan Agama Islam di bumi Allah yang bertuah ini.
Marilah kita sama-sama beristighfar dan merenung2 kembali terhadap segala apa jua yang berlaku disekeliling kita terutamanya akan musibah yang diberikan kpd masyarakat umumnya. Kenyataan dan apa jua yang berlaku itu adalah semata2 peringatan Allah terhadap makhluknya agar sedar akan ketelanjuran, kesilapan dan dosa-dosa besar serta kecil yang telah kita lakukan terhadap keengkaran tatasusila kehidupan seharian seperti mana yang telah di ajar dan di anjur untuk kita taat dan akur pada yang Maha Pecipta, iaitu Allah Rabbul Jalil.

Cuba kita selidiki kelalaian kita seharian didalam usia yang semakin meningkat ini, ibarat "rumah kata pergi dan kubur kata mari". Antaranya adalah seperti berikut :-

i.     Bagaimanakah Syahadah yang kita Ucap dan Iqtiqokkan? Adakah benar2 kita laksanakan dan tidak sesekali kita menyekutukanNya dari sekecil2 perbuatan, yakni  melalui ucapan? Cuba fikirkan!

ii.     Adakah kita benar-benar melakukan solat dan takut serta taat akan janji kita manusia sebagai makhluk terhadap penciptaNya?

iii.   Sempurnakah Amalan seharian yang telah disyariatkan? Bagaimana dengan solat, puasa, zakat dan ketaatan kepada pimpinan selagi tidak menyanggah terhadap apa yang Islam wajibkan ke atas kamu?
 
iv.     Bagaimankah cara kita bermuamalat/berniaga dan bermasyarakat? Adakah perniagaan kita mengikut syariat Allah? Adakah perniagaan itu di keluarkan zakat atas keuntungan yang kita jana? Corak kehidupan dan bermasyarakat bagaimana? Adakah masyarakat kita berfesyen dgn menutup "Aurat" dan Gaya kehidupan yang saling-sayang menyayangi antara Islam dan sesama makhluk? Adakah kita jauhi adu-domba, hasad dengki, khianat, berbunuhan secara kebatinan alam mistik, berkawan dgn jin yang memekarkan perbuatan khianat dan sebagainya?

v.     Adakah kita bermasyarakat secara ukhwah? saling berkasih-sayang, tolong menolong, hormat-menghormati, akur kepimpinan, akur dgn apa yang Agama sarankan serta wajibkan? Adakah kita sudah mencari semua ini, demi bekalan kita di alam akhirat nanti sebelum bertemu kembali dengan "Rabbul Jalil" di hari pembalasan di Padang Masyar?

Oleh itu, saya mengingatkan diri saya dan semua muslimin serta muslimat sekelian,  Jika semua di atas belum kita laksanakan dan perolehi, maka didalam kesempatan umur yang masih ada dan tinggal ini, marilah sama2 kita cari, mempelajari dan mengamalkannya. Pencarian ini wajar dgn bergurukan Guru yg Mursyid, maka carilah.....
 
Agar, bila roh kita keluar dari jasad nanti, roh kita tidak terawang-awang disebabkan ia  tidak diterima oleh ALLAH. Tidak "penerimaan" inilah yang menjadi punca "ROH" tadi menjadi syaitan yang akan menghasut manusia agar ikut serta dgnnya dgn hati yang selalu syak dan memungkiri segala janji terhadap Penciptanya. 

Ingat, bahawa semua "ROH" itu adalah suci dan bersih seperti sebersih2 kain putih ketika di "ALAM MAHFUZ" tetapi bila "ROH" tadi telah ditiupkan untuk menjadi manusia didalam rahim seseorang ibu, maka dari peringkat itulah ia mula mempelajari erti kehidupan dan ia terus dibuai dan jana mengikut pembawakan diri manusia itu dari peringkat ia lahir kedunia, alam kanak-kanak, remaja,dewasa dan matang.
 
Pengisian kehidpuan berperingkat inilah yang setiap keluarga wajar jagai, agar pembentukan diri manusia ini akan sentiasa diajari dan dibimbing kepada satu perkara asas, iaitu  meng ESA kan Allah dengan TIDAK sesekali menyekutukannya dgn sesuatu, serta melakukan segala apa jua amalan yang di perintah dan meninggalkan apa yang ditegah. Lupakah kita terhadap simbolik ini? Mengapakah mayat manusia itu bila dikafankan ia wajar dibalut dan diselimutkan dengan kain putih? kenapa tidak hitam, pink, merah, hijau dan sebagainya? PUTIH itu tandanya bersih................. sifat ROH itu juga mulanya suci dan bersih......

Beringatlah wahai manusia ........ ingat janji2 Allah..... Hanya manusia yang lalai shj yang lupa akan janjinya!.