Saturday, September 10, 2011

MENANGIS DALAM SOLAT - JIKA KITA TAKUT SERTA TAAT KPD ALLAH MARILAH SEMUA UMAT ISLAM DI MALAYSIA BERSATU HATI. PIMPIN LAH NEGARA IKUT ACUAN KITA .

KAPAK menyeru umat Islam di seluruh Malaysia agar dapat bersatu hati dan kembali bertaut dengan tali2 ALLAH. Ambillah hikmah puasa Ramadahan yg baru lepas dan turuti gesaan dan saranan Nabi Muhammad SAW agar umat Islam bersatu dan menjadi kuat dan kental. Hanya dengan kekuatan Umat Islam dapat melindungi ANDA semua dari DIJAJAH semula samada melalui penjajah politik, ekonomi serta sosial.

Umat Islam di Malaysia cuma ada kuasa Politik yang masih memberi nafas untuk hidup aman dan berpayung dengan kalimah ALLAH, TETAPI jika ini pun mula dirobek dan dihancurkan oleh musuh2 Islam dan juga pengkhianat bangsa dan ISLAM seperti PAS dan PKR, maka Umat IslAM DI MALAYSIA, hancur lebur dan tinggal nama dan kemungkinan "Bagai Melukut di Tepi Gantang". Adakah situasi begini yg kita harapkan untuk menimpa Umat Islam dan Melayu?

Buka lah mata dan pandanglah kanan dan kiri ANDA, rumah2 besar dan mewah, gedung2 besar dan sophiskated, perniagaan besar dan seantara dunia dan lain2 milik siapa? Berapa kerat org Melayu Islam yang ada sedemikian, melainkan hanya kerajaan dan kuasa politik Melayu yg masih ada dan dibanggakan. Adakah kita mahu bergantung harap dengan PAS & PKR. PAS dan PKR hanya menang sabong tetapi kampongnya tergadai.!

Jadi, natijahnya sekarang, UMNO tidak boleh buat sendirian TETAPI UMNO sudah terbukti dan telah berjaya menjaga kepentingan Melayu dan ISLAM dinegara ini. Ini FAKTA yang TIDAK BOLEH disangkal, jadi mengapa mahu menukarkan UMNO ke PAS dan PKR yang tiada rekod cemerlang dan masih mereka juga masih mengharapkan sokongan kaum lain yang pandai bermuka2 demi merebut kuasa Org2 Melayu.

Untuk itu, jika Umat Melayu dan ISLAM mahu kekal berkuasa dan menjadi kuat semula tanpa menagih sokongan kaum lain, maka marilah kita bersatu hati dan pimpinlah negara mengikut acuan kita berdasarkan nas-nas AlQURAN dan Hadith Rasullullah SAW. Marilah lah kita kembali bertaut, umpama "Biduk Berlalu dan Kiambang Akan Bertaut Semula". Biarlah yang sudah2 itu menjadi pengajaran dan pengalaman pahit kita kerana terlalu mengikut HAWA NAFSU DAN BISIKAN SETAN. Buangkan ia dan bermaaf-mafanlah berkhat RAMADHAN yang baru meninggalkan kita.

INGAT wahai umat Islam, sekali kuasa kita tercalar dan terlepas ke tangan orang lain, ia tidak mudah untuk diambil kembali dan bayarannya amat mahal, mungkin darah dan jasad kita galang gantinya. Itupun jika diizinkan oleh ALLAH. Jadi, marilah kita sama-sama beristifar kpd Allah mohon diampun segala yang dah berlaku dan berlalu, dan sekarang inilah tiba masanya untuk kita kembali bertaut tanpa berlengah2 lagi.


RENUNGKAN ARTIKEL DIBAWAH INI SEBAGAI RENUNGAN BERSAMA.

Menangis dalam solat (petikan akhbar)

SEMASA Ramadan lalu, saya ada mengikuti solat tarawih yang disiarkan secara langsung di televisyen. Dalam keadaan tertentu saya dapati imamnya akan menangis semasa membaca ayat-ayat al-Quran yang berkaitan azab Allah. Keadaan yang sama juga kadang kala berlaku di negara kita.

Persoalannya, adakah perbuatan menangis itu membatalkan solat dan jika tidak, setakat mana kita dibolehkan menangis dalam solat.

JAWAPAN:

Diharuskan menangis dalam solat kerana takutkan Allah SWT, takut akan seksanya serta takut amalan tidak diterima oleh-Nya. Ia merupakan sifat ahli takwa, yang sentiasa mendambakan keredaan dah kasih sayang-Nya yang Maha Agung.

Tidak semua kita yang mampu mengalirkan air mata dalam solat. Malahan hanya sedikit yang menangis dalam solat. Tangisan dalam solat sangat bermakna di hadapan Allah SWT.

Menangis dalam solat adalah antara ciri orang yang beriman kepada Allah swt, firman-Nya yang bermaksud: ...apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat (Allah) Ar-Rahman, mereka segera sujud serta menangis. (Maryam: 58)

Abdullah bin Syirkhir berkata yang bermaksud: "Aku melihat Rasulullah SAW mendirikan solat mendirikan solat sambil baginda teresak-esak bagaikan dadanya terdapat air yang sedang mendidih di dalam cerek". (riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasaie, dan al-Tirmidzi)

Begitulah apa yang digambarkan oleh para sahabat nabi SAW dalam memperakui sikap baginda dalam solat. Pernah juga diriwayatkan dalam beberapa athar bahawa tempat sujud baginda akan basah dek tangisan baginda dalam sujud. Baginda berpesan agar pembaca al-Quran itu menangis, kalau tidak boleh menangis buat-buatlah menangis.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Bacalah al-Quran serta menangis ketika membacanya, jika kamu tidak dapat menangis maka buat-buatlah menangis. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dalam banyak keadaan para sahabat menangis bersama Rasulullah SAW sama ada dalam solat, membaca al-Quran mahupun dalam keadaan umat Islam terhimpit dalam kesusahan. Ringkasnya, air mata, Rasulullah SAW dan para sahabat tidak dapat dipisahkan daripada al-Quran.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu kitab suci al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), Yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); Yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab suci itulah hidayah petunjuk Allah; Allah memberi hidayah petunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa Yang dikehendaki-Nya (menurut undang-undang peraturan-Nya); dan (ingatlah) sesiapa Yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayah petunjuk kepada-Nya. (al-Zumar: 23)

Ibn Kathir ketika mentafsirkan ayat ini menjelaskan bahawa di antara sifat-sifat al-abrar adalah mereka yang memiliki sifat-sifat yang dimiliki oleh para sahabat antaranya; apabila dibacakan ayat-ayat Allah (al-Quran) kulit badan mereka bergementar, kemudian menjadi luluh bersama kalbunya untuk berzikir kepada Allah SWT.

Mereka tidaklah berteriak seperti kena hasutan dan menangis yang dibuat-buat, akan tetapi mereka memiliki ketegaran, keteguhan dan kesopanan dan rasa takut yang tidak akan ada menyamai sifat seperti itu.

Oleh sebab itulah mereka beroleh kepujian yang sangat tinggi di sisi Allah SWT. (Ibn Kathir, Tafsir al-Quran al-'Azim, jld: 4, hlm: 51)

Tidak semudah yang disangka bagi air mata mengalir di dalam mengenang nasibnya di hadapan Rabbul Jalil. Seseorang yang menangis di dalam solat kerana Allah SWT maka solatnya tidak batal selagi mana tangisannya tidak mengeluarkan suara yang kuat, seperti meraung sehingga mengganggu orang lain atau didengari oleh orang lain.

Sebab itu dalam banyak keadaan kita akan dapati imam-imam di Masjid Haram mahupun masjid-masjid yang lain apabila mereka mula menangis mereka akan cuba mengawal suara supaya tidak terkeluar suara tangisan yang kuat.

Bagi mengelakkan suara mereka tidak terkawal biasanya mereka akan berhenti bagi menenangkan perasaan sebelum menyambung bacaan ayat-ayat suci al-Quran. Maksudnya tangisan dalam solat harus dikawal supaya tidak melampuai keharusan.

Kadang-kadang saya hairan melihat jemaah yang solat bersama imam-imam di masjid al-Haram, bila imam menangis mereka pun turut menangis, kalau yang menangis itu jemaah dari kalangan orang arab mungkin kerana mereka turut faham sebab itulah mereka menangis, tapi kalau jemaah yang bukan berbangsa arab, yang tidak mempelajari bahasa arab juga turut menangis, kenapa?

Jawapannya ialah mukjizat al-Quran, nur al-Quran, ayat-ayat yang menembusi telinga manusia dan singgah di sanubari yang memang secocok dan rindukan al-Quran.

Itulah antara sebab kenapa yang tidak faham al-Quran juga turut menangis. Mata yang menangis di dalam solat dan ketika membaca al-Quran hanya kerana takutkan Allah SWT akan menjadi hujah di hadapan Allah SWT.

No comments: