Friday, January 30, 2015

MEMBELI SYURGA ALLAH DENGAN HARTA

Sinopsis Khutbah Jumaat.

“MEMBELI SYURGA DENGAN HARTA”

Surah Al-Baqarah 262.

Bermaksud : “Bandingan (derma) mereka yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi 100 biji. (Ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi meliputi ilmu pengetahuanNya..”

Membeli Syurga dengan Harta, Nabi Muhammad SAW pernah memberitahu kita dalam satu hadis, yang bermaksud –

Daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasullullah SAW bersadba
 “Apabila mati anak Adam, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara, iaitu Sedekah jariah, Ilmu yang dimanfaatkan, dan juga Anak yg solaeh yang mendoakannya”. Hadith riwayat Imam Muslim.

Sedekah bukan satu tajuk kecil dalam Islam… Mari kita lihat bagaimana Nabi Muhammad SAW dan para sahabat2 baginda ketika berada dalam peristiwa “Perang Tabuk” iaitu Jihat Kaum Muslimin ke atas ROM ketika itu, dimana mereka amat2 kekurangan dana untuk membiayai perang tersebut…lalu Baginda mengumpulkan hampir seluruh sahabat lalu Baginda bangun menyampaikan khutba berkenaan “Sedekah untuk Tabuk” .dengan nada yang penuh bersemangat membuka pintu tabarru’ seluas-luasnya untuk kaum muslimin pada ketika itu.. lalu bangun Saidina Uthman ibnu Affan  - Wahai Rasulullah .. aku sedekahkan 100 ekor unta yg lengkap dgn pelananya pada jalan Allah dan akhirnya Uthman menggandakan ke 300 ekor untanya.. begitu jugalah sahabat2 yg lain bersedekah demi jihad ke jalan Allah.

Sementara itu Abu Bakar pulang ke rumah dan kembali berjumpa Rasulullah dgn membawa wang  4 ribu dirham, namun jika dibandingkan jumlah sedekah dengan mata kasar oleh para sahabat baginda, sedekah Abu Bakar hanyalah kecil jumlahnya, Namun Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa sedekah Abu Bakar adalah yg paling tinggi nilainya kerana jumlah 4 ribu dirham itu adalah jumlah kesemua harta yg Abu Bakar ada, sehingga Nabi Muhammad SAW bertanya pada Abu Bakar – “ Apa yang kau ada untuk anak dan Isterimu Ya Abu Bakar?” ..Maka jawap Abu Bakar… “Jangan khuwatir wahai Rasullullah, ALLAH dan RasulNya aku tinggalkan untuk mereka di rumah”.. Subhanallah , Allahuakbar..

Sahabat2 Baginda yang lain turut sama bersedekah termasuklah Abdul Rahman Aur dan juga Umar Ibnu Khatab, serta juga para-para wanita yg sanggup memberikan gelang dan perhiasan emas untuk disedekahkan ke Jalan Allah. Kenapakah sahabat2 Baginda semua berlumba2 untuk bersedekah?… Ketahuilah bahawa mereka semua adalah membeli SYURGA dengan Hartanya. Mereka sanggup dan Rela membelanjakan semua hartanya demi SYURGA dan REDHA ALLAH.


NATIJAH dan pelajaran yg kita perolehi disini adalah – Adakah kita pada waktu ini dengan serba kemewahan yang ada sanggup berkorban harta demi Jalan Fisabillillah/ke Jalan Allah???

Nabi Muhammad SAW serta para sahabat dan kaum Muslimin ketika itu bersemangat tinggi serta sanggup mempertarohkan nyawa dan hartanya demi Agama Allah serta RedhoNya. Dan kerna itu jugalah kita pada hari ini masih dapat menghirup dan mengakhidahkan Islam sebagai Agama anutan kita sekarang..itulah jasa dan pengorbanan Nabi serta para shabat2 baginda sekelian. MENITIS AIR MATA KITA,…bila pada saat baginda nak wafat.. isteri Baginda terpaksa menggadai atau menjualkan BAJU BESI yang sering dipakai oleh Rasulullah ketika perang demi membeli makanan untuk keluarganya…. Nabi Muhammad TIDAK tinggalkan kita Harta Yang Melimpah Ruah sebagai Pemimpin Umat Islam dan Nabi yang memerintah dunia Islam.. kerana tidak langsung berharta ketika wafat..kerna SEMUA harta peninggalan rampasan perang dan sebagainya telah digunakan DEMI ISLAM dimuka bumi ini, dan dengan pengorbanan Baginda itulah kita dapat menikmati Islam sehingga hari ini.

Mari kita perbandingkan dengan Pemimpim2 yang ada diketika ini.. semestinya sebagai Pemimpin akan memiliki Rumag dan Bangalow yg tersergam Indah siap dengan Tukang Gajinya, berkereta besar yang berbagai Jenama hamper puluhan buah, duit Simpanan di Bank serta Sijil2 Saham yang berlipat ganda.. Namun bila datang BAB bersedekah.. mungkin sekadar 0.001% dari segala jumlah yg ada.!.. Itulah hakikat manusia pada ketika ini..

Rasulullah ketika wafat tiada langsung harta peninggalan Cuma Baginda SAW tinggalkan AL-QURAN dan HADITH Nabi…untuk Umatnya pelajari dan taat kpd ALLAH Rabbul Jalil yang di Iktiqadkan dan di sembah demi rasa syukur diberi kehidupan yang fana. PERBANDINGAN Sifat dan Sikap para Pemimpin pada ketika ini amat jauh berbeza..ibarat Langit dengan Bumi… Islam tidak melarang untuk mempunyai harta… TETAPI perlu lar juga ingat pada kaum masyarakatnya.. adakah mrk punyai tempat tinggal yg baik?..adakah mrk punyai makanan untuk keluarganya…adakah mrk punyai pakaian untuk menutup aib aurat dari pandangan manusia lain.. adakah kita terasa bila peha kanan dicubit adakah peha kiri juga terasa sakitnya?..


Ingatlah Wahai Pemimpin semua… berinfaqlah ke Jalan Allah kerana Infak anda itu TIDAK akan mengurangi harta yg kamu ada krn ia akan bertambah2 demi keberkhatan Allah..
Juga sebagai Pemimpin Wajib telus dan Ikhlas segala urusan krn Allah Maha Melihat, Mendengar dan Mengetahui…dan akhirnya Akhirat Allah yg kita tempoh dan Padang Masyar pula segala hitungan apa yg kita telah buat semasa hidup kita di Dunia ini…Wallahaklam.

Monday, January 5, 2015

PERINGATAN DAN KUTUKAN ALLAH DARI MUSIBAH BANJIR LUAR JANGKA

Saban hari rakyat telah didedah dan dikhabarkan dgn berita kemusnahan akibat banjir yg melanda dan kini sdg beransur2 surut. Mmg tidak dinafikan ia adalah fenomena Alam dan perubahan iklim. Namun,

TETAPI JGN JD JADI MANUSIA BODOH DAN TAMAK DEK KRN KHAZANAH NEGARA YG TERSIMPAN DAN DEMI WANG YG XHABIS NK DIKUMPUL HANCUR LULUH GUNUNG/BUKIT/HUTAN SIMPAN/HUTAN DARA ATAS NAMA PEMBALAKAN. SDGKAN ALLAH SUDAH BERI AMARAN JGN SESEKALI DIUBAH/DITARAH/DUGONDOLKAN HYTAN2 ITU KRN IA ADALAH AKAR2 PENGIKAT BUMI. AHLI TASSAUF ARIFF TTG INI KRN MRK BOLEH BERINTERAKSI SESAMA MRK KRN MRK JUGA MAKHLUK ALLAH.YAB DS PM..SBG KHALIFAH MALAYSIA..SAYA MENGESYORKAN AGAR SARANAN DIBAWAH INI DIFIKIRKAN DAN DIAMBIL TINDAKAN DRASTIK DISELURUH NEGARA AGAR KEMUSNAHAN NI DPT DIBENDUNG DEMI GENERASI AKAN DATANG..ANTARANYA:-

1. Meminta semua Menteri Besar terlibat banjir spt Kelantan, Terengganu, Pahang, Peraj, Kedah, Johor dan Selangor. Minta mrk semua menghantar Laporan kpd Perdana Menteri sbgai Pe tadbir Urus Negara ttg kwsn dan keluasan pembalakan yg dilakukan di setiap Negeri..walaupun hak Negeri namun Undang2 Kanun Tanah Nsgara masih berperanan disini.


2. Ia wajar krn maklumat ini perlu akibat dan musibat yg mrk lskukan dan bencana banjir yg melampau terjadi yg mengorban byk nyawa dan hartabenda diseluruh negara. Kerajaan Persekutuan juga telah mengistiharkan lebih rm500 juta utk nembantu mangsa banjir dan kemungkinan mencecah lebih RM1billion.

3. Manusia yg bernama pengusaha pembalakan dan pimpinan negeri wajib bdrtanggungjwap dgn kemusnahan yg telah mrk lakukan dgn meluluskan kwsn balak dgn sesuka hati demi kroni dan rakan politik ataupun menggunakan anak syarikat kerajaan negeri bagi melulus dan msnghalalkan cara. Kerakusan ini mmg berlaku dibdberapa negeri..dan spt yg saya dpt mskluman yg xpasti lg bhw di Perak shj kwsn yg telah dilulusksn telah menjangkau lebih utk 5 tahun akan dtg.. Apapun YAB DS PM perlu mendapat kepastian drp Menteri2 Besar yg dinyatakan di atas ataupun drp Kementrian berkaitan utk mendapat kesahihan dan ketelusan sepenuhnya drp semua negeri2 tersebut.

4 Suruhanjaya Diraja wajib dan perlu ditubuhkan bg menyiasat dan mengenalpasti segala dan punca kejadian banjir yg luarbiasa dan kenapa sungai2 dan saliran sedia ada tidak dpt menampung air yg mendatang dan kenapa balak2 menjadi bertaburan dibawa arus.


5. Diatas musibah yg dahsyat ini dan memalukan Negara yg dikenal hebat diseluruh dunia ke 3..namun ia amat tidak dpt diterima oleh masyarakat antarabangsa ttg kerakusan manusia Malaysia mrnggondolkan bukit utk pembalakan.

6. Suruhanjaya wajib mengemukakan bukti dan laporan utk mensabitkan pengusaha pembalakan serta Menteri2 Besar yg telah meluluskan dan kelulusan yg menggusarkan spt berlaku di Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Kedah,Selangor n Johor wajib di bawa kemuka pengadilan berdasarkan malapetaka buatan manusia sendiri. Contoh paling tragis..


A) Bagaimana nasib Taman Negara..hancur luluh..ianya mmg disebabjan pembalakan. Nyawa, hartabenda serta kemusnahan teruk alam sekitar n infrastruktur..jika nyawa manusia melayang serta binatang ternajan adakah adil hanya denda dikenakan? Ia juga spt jenayah membunuh. Hukuman nyawa jyga wajar diambil atau penjara seumur hidup selaras nilai berbilion yg perlu dibaiki dan pampasan.

B) Orang kampong dan rakyat yg tidak berdosa telah menjadi mangsa dek kerakusan kerja2 pembalakan dan kesan teruknya..rakyat kehilangan rumah, murid kekurangan bilik belajar serta ruang belajar yg selesa, Rumah2 hancur dan hanyut dibawa arus deras banjir. Sungai dan saliran tidak dapat berfungsi dengan baik dek kerana timbunan sampah sarap pembalakan yg telah dibawa arus dan menghalang kelajuan arus air keluar dan penampanan ini telah menyebabkan banjir besar berlaku.

c) Kemusnahan hartabenda spt rumah, kereta, peralatan letrik, serta lain2 perkakasan rumah hancur lebur dan yg tinggal adalah tanah liat yg berlumpur..bukankah kerja pembalakan ini telah menghancurkan kehidupan manusia dan kecerian alam?.


d) Adakah kita sanggup melihat pelaku dan pelulus pembalakan kita wajar biarkan shj... memandangkan derita rakyat yg begitu hebat dan hancur kerukunan rumahtangga? Mungkin bila kita melihat gambar2 dibawah ini akan menjadikan anda sendiri terfana dan sedih serta sakit hati jika pelaku dan pelulus projek balak ini dibiarkan terlepas begitu shj. Se elok2nya sipelulus projek balak berundur diri dgn hormat dan penuh rasa tanggungjawab dgn kecacatan kelulusan yg anda buat dgn tragedi Banjir Besar ini. Seumpama Kepten Feery yg karam di lautan Korea baru2 ini.. Kepten Kapal telah mengambil rasa kebertanggungjawaban dgn meletakkan jawatan..krn jika tidak akan lebih ramai rakyat yg menderita dek kerana kebodohan dan ketamakan didalam meluluskan pembalakan negeri2.


Kekesadaran dari semua pihak WAJIB ditagih..agar perkara seburuk ini tidak akan berulang dlm lipatan Sejarah Malaysia kemudian hari.