Tuesday, August 19, 2014

Teguran Tun Mahathir Pengikut Yg "Yes Man" Pengampu dan Bacul serta Maruah Selangor Yg Mahukan Ber Menteri Besarkan Seorang Wanita???

Mari kita lihat apa yg dikeluh kesahkan oleh Tun Mahathir terhadap sebilangar besar Pemimpin dan Pengikut Pemimpin UMNO dan Kerajaan masa kini.. Ia lebih simbolik dan bukan lar lebih menyindir DS Najib.. sebenarnya Tun Mahathir menyindir sebilangar besar para pemimpin disekeliling DS NAJIB yg hanya "Yes Man" tanpa memikir musibah disebalik "Anggokan Kepala" tanpa gunakan akal yg waras untuk berdiskusi demi kebaikan Negara.

Ini sebahagian keluhan Tun!....

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hari ini beliau terpaksa menarik balik sokongan dan terpaksa mengkritik kerajaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana prestasinya lebih buruk daripada penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu berkata, beliau terpaksa berbuat demikian kerana Najib tidak mengambil iktibar daripada prestasi buruknya dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.
"Saya tidak ada pilihan selain menarik balik sokongan saya. Ini pun tidak berkesan. Oleh itu terpaksalah saya menegur," kata Dr Mahathir melalui tulisan di blognya, www.chedet.cc.
"Harapan saya Najib akan mengambil ikhtibar daripada prestasinya yang buruk dalam PRU13. Malangnya sehingga kini tidak ternampak apa-apa perubahan daripada segi dasar atau pendekatan walaupun saya cuba menyampaikan pendapat saya, (yang juga pendapat ramai yang datang bertemu saya) secara langsung kepada Najib," katanya.
Dr Mahathir berkata, beliau tidak menyangka prestasi perdana menteri dalam PRU13 akan menjadi lebih buruk daripada Abdullah dalam PRU12 pada 2008.
"Pilihan saya bagi mengganti Abdullah ialah Najib. Setelah beberapa lama dilihat dasar dan tindakan Najib tidak lebih berkesan daripada Abdullah.
"Sesungguhnya banyaklah dasar, pendekatan dan perbuatan kerajaan pimpinan Najib yang merosakkan hubungan antara kaum, merosakkan ekonomi dan kewangan negara," katanya menerusi blog popularnya itu.
Dr Mahathir berkata, kelemahan pentadbiran Najib disebabkan penyokong kerajaan tidak pernah menegur pemimpin.
"Jikalau tiada siapa yang sanggup menegur, biarlah saya menegur. Saya pernah dipecat oleh Tunku Abdul Rahman, dipulau Datuk Seri Abdullah dan difitnah ramai. Jika kerana menegur saya akan didera, terpaksalah saya terima.
"Bukanlah saya tidak sayang pemimpin. Tetapi saya lebih sayang bangsa dan negara saya," katanya.
Beliau berkata, kesalahan pertama Najib adalah apabila beliau melayan tuntutan musuh.
"ISA dan undang-undang buang daerah dimansuh. Tindakan ini tidak sedikit pun mengurangkan tentangan parti lawan.
"Sebaliknya jenayah bertambah dengan banyaknya kerana pembebasan ketua-ketua geng," katanya.
Dr Mahathir juga tidak berpuas hati dengan sikap pentadbiran Najib yang dilihat terlalu tunduk kepada negara-negara jiran.
"Wang kerajaan diguna untuk mempengaruhi sokongan rakyat apabila pilihan raya umum diadakan.
"Ini menjadikan rakyat terlalu bergantung kepada kerajaan untuk segala-galanya," katanya.
Dalam PRU13 lalu, pencapaian Najib lebih buruk daripada Abdullah pada PRU12 apabila hanya berjaya mendapat 133 kerusi Parlimen berbanding 140 pada 2008. – 18 Ogos, 2014.
 Pengajaran Dari Teguran tersebut...
1. Saya didapati bhw artikel No. 1 hingga ke 17 adalah lebih berkisar dgn kedangkalan para pemimpin yg "YES MAN"... suka mengampu dan mengipas... tetapi .. perbuatan itu lebih merosakkan keadaan dan tidak baik untuk Pembangunan Negeri/Negara, yang memerlukan satu pendekatan atau anjakan Paradigma untuk terus terkehadapan berbanding Negara2 lain disekeliling kita.  Teguran Tun Mahathir adalah lebih kurang sama "Teguran Tuanku Sultan Perak Raja Dr Nazrin Shah.. apabila Tuanku menempelak para pembesar Negeri Perak dgn titahnya... "TELL ME THE TRUTH DONT HIDE ANYTHING" Tuanku amat murka banyak perkara yg tidak dimaklumkan oleh pembesar2 Negeri, semua hanya berkisar yg elok2 shj, TETAPI sebaliknya banyak rungutan rakyat yg tidak dimabilkira dalam Pemerintahan Negeri terutamnya dalam hal perumahan dan agihan kerja serta penopolian khazanah dan hasil mansul galian Negeri Perak, oleh kunco2 org2 tertentu...
2. Semasa Persidangan Perwakilan UMNO Bhg Tapah 2014 baru2 ini juga YB DS Hishamudin, Menteri Pertahanan.. juga menegaskan disamping warga UMNO bercakap benar, mereka juga wajar patuh dan akur dengan Kepimpinan Parti selagi Kepimpinan tidak melakukan kesalahan yg besar spt pecah Amanah, menjadi petualang kpd Generasi dan Bangsa dan Agamanya.. seperti apa yg berlaku ketika Dato beliau iaitu Allahyarham Dato Onn .. satu ketika dahulu.
3. Legasi Kepimpinan Persekutuan Tanah Melayu/Malaysia sewajarnya terus dipegang oleh Legasi Pemerintahan dan Kepimpinan Melayu dan Islam. Ambillah petunjuk kpd Benua Arab, apa yg terjadi bila satu persatu Negara Islam yg gagah dan kaya raya akhirnya hancur dek propanganda Amerika dgn konsep "Ala Demokrasi" yang berlebelkan zionist. Saya mohon rakyat Melayu Islam perhatikan ini dan buatlah sebagai sempadan didalam membuat segala perhitungan kuasa kepimpinan politik Negara dan sepertimana kecelaruan yg berlaku di Selangor sekarang. 
4. Saya merasakan bhw satu PRN- Pemilihan raya Negeri akan berlaku krn ketamakan dan kemaruk manusia yg bernama Al Juburi yg mahukan Isteri beliau sendiri sebagai MB Selangor, sedangkan sebagai Islam dan tentunya Paduka Seri Sultan Selangor tidak akan sesekali membenarkan Negeri Selangor ber Menteri Besarkan seorang Wanita.... Memang sesuatu yg mengaibkan Selangor jika sebagai Islam pun tidak memahami dan menuruti kehendak dan hukum Agama Islam. Adakah Negeri Selangor sudah "Ketandusan Kepimpinan Lelaki yg Waras dan Jantan, sehingga sanggup nak bermenteri Besarkan seorang Wanita yb bukan kelahiran Selangor atau Malaysia malah lahir dr Negara Singapura yg bersama taraf dgn Israel Laknatullah.???? - Umat Islam Selangor fikir2 kan lah.....
Teguran Tun Mahathir  - By: Tun Dr Mahathir
Aug18th
1. Ada orang yang memberitahu kepada Dato Seri Najib Tun Razak yang saya telah memburukkan pemerintahannya.
2. Saya tidak akan menyangkal kerana saya telah berkali-kali menegur dasar-dasar Kerajaan sekarang.
3. Saya menegur kerana saya berpendapat pemimpin yang tidak ditegur akan percaya segala-gala yang dilakukan oleh mereka baik-baik belaka. Hanya apabila ditegur sahaja barulah pemimpin akan sedar akan kesalahan dan mungkin akan memperbetulkannya.
4. Izinkan saya mencerita cerita dongeng berkenaan seorang raja Inggeris. Ia dikelilingi dengan ramai dato-dato yang mendakwa dia adalah seorang raja yang amat berkuasa keatas segala-galanya. Demikian pasang-surut air di laut pun akan patuh kepada perintahnya.
5 Alkesah, maka pada satu hari raja menitah untuk meletakkan takhtanya di pantai menghadapi laut.
6. Air sedang pasang dan raja bertanya kepada dato-datonya apakah baginda boleh hentikan air pasang supaya tidak basahkan kakinya.

7. Jawab mereka, “Ya, Tuanku. Air tidak akan sampai kaki Tuanku.”
8. Maka raja pun menitah supaya air laut itu tidak naik lagi.
9. Tetapi air laut itu terus pasang dan kena pada kaki baginda. Maka baginda pun murka kepada dato-datonya.
Demikianlah sikap dato-dato kerana ingin menyenangkan hati raja mereka.
10. Satu lagi cerita dongeng juga ialah berkenaan dato-dato istana yang tidak pernah menegur raja. Mereka sepanjang masa mengiyakan saja apa juga yang dilakukan oleh raja.
11. Satu hari raja masuk dewan dalam keadaan bogel. Baginda bertanya cantikkah pakaiannya. Semua angguk kepala dan berkata “Ya Tuanku”.
12. Hanya seorang budak yang berkata, “Tuanku bogel.”
13. Maka raja pun murka akan dato-datonya yang tidak berkata yang benar apabila dia bogel.
14. Kita boleh dapat sedikit pelajaran dari cerita-cerita dongeng ini.
15. Orang Melayu mempunyai banyak pepatah yang boleh jadi panduan dalam kehidupan mereka. Antaranya ingin saya sebut disini:
“Sayangkan anak tangan-tangankan
Sayangkan isteri tinggal-tinggalkan”
Dengan izin saya ingin menambah sedikit kepada pepatah ini.
“Sayangkan pemimpin tegur-tegurkan”
16. Saya lihat bagaimana orang Melayu tidak mudah menegur pemimpin. Walaupun pemimpin jelas bersalah, tidak ada siapa yang sanggup menegur secara terbuka. Tetapi di belakang pemimpin mereka akan keluarkan kata-kata yang kesat terhadapnya.
17. Mungkin saya berbeza sedikit dari Melayu lain. Apabila YTM Tunku membuat beberapa dasar dan tindakan yang tidak disenangi oleh ramai orang Melayu, saya menulis surat menegur Tunku.
18. Walaupun kerananya saya dipecat, tetapi YTM Tunku meletak jawatan sebagai Perdana Menteri. Mungkin bukan kerana teguran saya, tetapi hakikatnya Tunku mengundur diri.
19. Demikian juga dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi. Mungkin kerana teguran, mungkin kerana prestasi buruk Pilihanraya ke 12. Tetapi hakikatnya Tun Abdullah juga letak jawatan.
20. Saya sendiri pun letak jawatan. Sebahagian dari sebabnya ialah kerana saya dengar bisik-bisik yang menyoal “Bila lagi orang tua ini akan pergi.” Saya percaya jika saya tidak letak jawatan, bisik akan jadi jeritan.
21. Pilihan saya bagi mengganti Tun Abdullah ialah Dato Seri Najib. Setelah beberapa lama dilihat bahawa dasar dan tindakan Dato Seri Najib tidak lebih berkesan dari Tun Abdullah.
22. Saya tidak sangka yang pencapaiannya dalam Pilihanraya Umum ke13 lebih buruk dari Tun Abdullah.
23. Harapan saya Dato Seri Najib akan mengambil ikhtibar dari prestasinya yang buruk dalam Pilihanraya Umum ke 13. Malangnya sehingga kini tidak ternampak apa-apa perubahan dari segi dasar atau pendekatan walaupun saya cuba menyampaikan pendapat saya, (yang juga pendapat ramai yang datang bertemu saya) secara langsung kepada Dato Seri Najib.
24. Saya tidak ada pilihan selain dari menarik balik sokongan saya. Ini pun tidak berkesan. Oleh itu terpaksalah saya menegur.
25. Apakah dianya yang saya fikir salah. Ia bermula dengan pendirian melayani semua tuntutan musuh. ISA dan undang-undang buang daerah dimansuh. Tindakan ini tidak sedikit pun mengurangkan tentangan oleh parti lawan. Sebaliknya jenayah bertambah dengan banyaknya kerana pembebasan ketua-ketua geng.
26. Demikian juga dengan sikap merendah diri kepada negara jiran sehingga urusan dalam negeri pun tertakluk kepada pendapat Kerajaan negara jiran.
27. Tetapi pendapat kaum dan parti yang kuat menyokong untuk menyelamatkan kedudukan Kerajaan tidak diberi layanan yang saksama.
28. Wang Kerajaan diguna untuk mempengaruhi sokongan rakyat apabila sahaja pilihanraya umum diadakan. Ini menjadikan rakyat terlalu bergantung kepada Kerajaan untuk segala-galanya. Bagi yang betul-betul miskin, bantuan seperti ini memanglah wajar. Tetapi beribu rakyat yang ditawar menolak bantuan wang seperti ini. Semangat rakyat untuk bekerja menjadi luntur apabila mereka diberi ganjaran tanpa apa-apa usaha oleh mereka. Semangat ini tidak akan menolong pembangunan Negara.
29. Dasar ekonomi mengutamakan tuntutan pengguna. Impot barangan digalakan dan industri tempatan diabaikan, bahkan dihalang oleh dasar Kerajaan.
30. Cuti ditambah sehingga adakalanya pekerja bercuti lebih satu minggu. Sebaliknya gaji minimum dinaikkan tanpa mengambilkira kenaikan kos yang boleh menjadi perniagaan dan perusahaan tidak bedayasaing dengan barangan impot.
31. Sesungguhnya banyaklah dasar, pendekatan dan perbuatan Kerajaan pimpinan Dato Seri Najib yang merosakkan hubungan antara kaum, merosakkan ekonomi dan kewangan negara.
32. Semua ini disebabkan penyokong Kerajaan tidak pernah menegur pemimpin.
33. Jikalau tiada siapa yang sanggup menegur, biarlah saya menegur. Saya pernah dipecat oleh Tunku Abdul Rahman, dipulau oleh Datuk Seri Abdullah dan difitnah oleh ramai. Jika kerana menegur saya akan didera, terpaksalah saya terima.
34. Bukanlah saya tidak sayang pemimpin. Tetapi saya lebih sayang bangsa dan negara saya.
[ MAJLIS MESYUARAT AGONG UMNO BHG TAPAH 2014 YG DIRASMIKAN OLEH YB DATO SERI HISHAMUDDIN TUN HUSSIN ONN.]

No comments: