Monday, April 25, 2011

PANDANGAN DATO' SERI AHMAD ZAHID HAMIDI PERLU DIBERIKAN PERHATIAN SERIUS OLEH SEGENAP LAPISAN UMAT MELAYU DI MALAYSIA.

KAPAK, amat tertarik serta bersetuju dgn saranan dan pandangan YB Menteri Pertahanan mengenai isu panas yg dibangkaikan oleh Kaum Cina melalui MCA. Kapak baru saja melemparkan di artikel yg lepas ttg jati diri rakyat Malaysia terutamanya dari mereka iaitu bangsa Cina dan India serta lain2 bangsa selain Bangsa Melayu, akan kesetiaan mereka kepada Negara Malaysia. Mereka sewajrnya bertuah dan berterima kasih dapat menumpang dan duduk di Negara Malaysia yg rata2 penduduk Melayunya cukup bertolsak ansur dan dapat menerima mereka sebagai kaum yang sama untuk hidup bersama dibawah satu panji Bendera Malaysia. Kaum Cina wajar mengenang kembali sejarah semasa 13hb. Mei, 1969. Jika sayang akan perniagaan dan kehidupan yg sejahtera, jangan sesekali membangkitkan kebencian diantara kaum, keran ia mengundang sesuatu yg buruk. Sementara itu Kaum Melayu wajar berfikir semula akan situasi ini dan jangan asyik bercakaran, sebelum Nasi sudah menjadi bubur.....ingat, sesal dahlu pendapatan, jangan sesekali sesal kemudian.

Wassalam...

Utusan wadah pemikiran terjemah denyut nadi Melayu - Zahid Hamidi
Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 24 April - Pemimpin parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) sepatutnya memberi fokus kepada akhbar berbahasa Cina agar ia tidak diperalatkan oleh DAP dan bukan hanya memburuk-burukkan akhbar Utusan Malaysia.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, akhbar Utusan Malaysia (Utusan) merupakan wadah pemikiran yang menterjemah denyut nadi orang Melayu bagi memastikan kepentingan kaum itu sentiasa terpelihara tanpa mengetepikan hak-hak kaum lain di negara ini.
Sambil membidas pihak yang cuba memburukkan Utusan, beliau berkata, selaku akhbar yang menerapkan nilai nasionalisme, adalah wajar baginya untuk memperjuangkan kepentingan kaum tersebut kerana hal-hal yang melibatkan orang Melayu adalah isu nasional dan ia sentiasa relevan.
Beliau mengulas kenyataan Timbalan Ketua Publisiti MCA, Loh Seng Kok yang menggesa rakyat memulaukan Utusan dengan mendakwa konsep '1Melayu, 1Bumi' yang diilhamkan akhbar itu bertujuan menghukum masyarakat Cina kerana melaksanakan hak demokrasi mereka membuat pilihan semasa pilihan raya.
Menteri Pertahanan itu berkata, sebelum pemimpin MCA mengkritik dan memboikot akhbar itu, mereka terlebih dahulu perlu memastikan akhbar berbahasa Cina tidak memainkan isu yang menyentuh perkauman sebagaimana pendekatan politik yang dilakukan DAP.
Katanya, akhbar arus perdana yang cukup berpengaruh itu juga bertindak sebagai sebuah institusi yang menjadi pemangkin kepada kesinambungan semangat nasionalisme Melayu dan bukannya akhbar perkauman.
"Salahkah Utusan membangkitkan apa yang menjadi keresahan orang Melayu? Isu Melayu merupakan isu yang sentiasa relevan dan berkait rapat dengan isu nasional.
"Jadi, tidak berbangkit apa yang disuarakan Utusan selama ini kononnya perkauman. Utusan hanya memperjuangkan 'keindukan' kaum Melayu tanpa mengetepi hak kaum lain.
"Apa yang disuarakan Utusan mewakili suara orang Melayu keseluruhannya. Memang orang Melayu sudah berpecah, jadi salahkah Utusan menyeru supaya kaum ini kembali bersatu?
"Mengapa hanya Utusan diserang sedangkan akhbar lain terutama yang berbahasa Cina lebih teruk memainkan sentimen perkauman? Mengapa akhbar-akhbar ini tidak dilabel sebagai perkauman," katanya semasa merasmikan mesyuarat agung Kelab Veteran Utusan Melayu (KVUM) di sini hari ini.
Hadir sama Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak dan Presiden KVUM, Datuk Raja Ahmad Niza Raja Ismail.
Pada majlis itu, Pengerusi Glomac, Tan Sri F.D. Iskandar menyampaikan sumbangan RM100,000 kepada KVUM.
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, 'serangan' yang 'dihala' kepada Utusan bukan bertujuan melumpuhkan akhbar tersebut, tetapi pihak berkenaan sebenarnya mahu melenyapkan suara orang Melayu.
Jelasnya, ini kerana pihak terbabit tidak senang dengan pelbagai pendedahan berani akhbar itu dan mereka menggunakan label perkauman bagi membolehkan Utusan dipinggirkan secara sistematik.
"Utusan tidak boleh berada di persimpangan hanya kerana serangan sebegini. Utusan kena sentiasa menyuarakan denyut nadi orang Melayu meskipun ia bukan pendirian kerajaan.
"Perjuangan ini perlu bagi menyedarkan generasi muda Melayu tentang semangat nasionalisme. Mereka ini harus diberi kesedaran bahawa apa yang dinikmati hari ini tidak mungkin dapat dikecapi tanpa perjuangan pemimpin terdahulu," katanya.

Saturday, April 23, 2011

RUKUN NEGARA WAJIB DI BERIKAN PERHATIAN SERIUS UNTUK MENJADIKAN ANAK BANGSA WATAN YANG BERGUNA PADA NUSA DAN BANGSA

Salam untuk pembaca blog budiman.

Kapak hari ini bersyukur didalam kesibukan atas tugas harian disamping sedang mencari rezeki di Negara orang [Filipina- Naga City ]yang telah hampir 3 bulan, hari ini terdapat ruang untuk mencoretkan sebuah pandangan yang mungkin dangkal TAPI wajar untuk diberikan perhatian yang serius oleh semua pihak. Kapak juga mengharapkan agar Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi merenung kembali keberkesanan ttg pembelajaran jatidiri yang bersangkut paut dengan RUKUN NEGARA.

Coretan ini Kapak luahkan kerana jika diambil dari result beberapa pilihanraya yg diadakan baru2 ini, ia dapat di rumuskan dengan berbagai andaian negatif didalam pembangunan dan kesejahteraan negara amnya.Ia wujud kerana kurangnya pemahaman sebenar ttg isi dan maksud tersirat didalam RUKUN NEGARA.

Semasa saya dibangku sekolah lagi pengertian rukun negara hanya di berikan sedikit pendedahan didalam pelajaran sivik, ya... waktu itu {1980an) perhubungan antara kaum walau masih diperingkat percambahan yang baik namun tiada perasaan benci membenci yg amat besar dan ketara. Cuma waktu itu, masih lagi kurang akan pemahaman antara budaya diantara kaum yg perlu dimengertikan sahaja.

Namun, waktu yg silih berganti dan pembangunan negara yang makin pesat serta pemodenan dunia tanpa sempadan yang semakin canggih itu, telah membuka ruang minda yang positif dan tidak kurang juga yg negatif. Ini yg menjadi masalah bila kita tidak membendungnya mengikut keperluan semasa. Walaupun pembendungan ini akan dikritik atas dasar kebebasan, namun dimanakah yang lebih baik kesejahteraan antara kaum atau kehancuran yg tidak terkawal.

Berbalik isu RUKUN NEGARA ini, bahawa maksud tersirat dan intipatinya perlu di perjelas sebaik mungkin dan dijadikan satu pelajaran wajib disemua peringkat dan juga mungkin sebagai pembelajaran teras untuk lulus. Paksaan ini wajar kerana hanya melalui pemahaman sebenar sahaja akan memberikan warga Malaysia sedar akan betapa pentingnya memberikan kesetiaan penuh kepada Negara. Jatidiri pada Negara amat penting. Jatidiri ini yang Kapak rasakan amat luntur dan mudah terhakis oleh warganya dek kerana kurangnya pemahaman tersebut. Ini jelas dilihat didalam beberapa isu-isu sensitif yang dimainkan semasa pelihanraya baru2 ini. Terutamanya sikap pengundi atau kaum Cina di Malaysia, yang kapak rasa kurang bersyukur apa yang mereka dapat dan kerajaan berikan selama ini sebagai warga penduduk Malaysia.

Suka saya buat perbandingan mengenai Kaum Cina di Malaysia dan juga di Negara2 lain di Negara Asean, yang pernah saya lawati dan selidiki. Ia amat berbeda sekali dengan kaum cina yang ada di Malaysia yang telah memiliki dan diberikan segala kebebasan yang amat2 tidak masuk akal jika masih dimengertikan bukan bangsa peribumi. Di Malaysia mereka masih menikmati kebebasan berbahasa ibunda, punyai sekolah cina, dan bermacam2 lagi malah bebas memiliki hartabenda.., namun di manakah kesetiaan mereka kepada Raja & Negara. Adakah Malaysia perlu meletakkan semula asas ini agar mereka wajib patuh? Kaum Cina yang berfikiran radikal dan subversif perlu melihat ini sebagai satu anugerah yang kaum peribumi terutamana Raja2 Melayu dan Kaum melayu telah korbankan demi satu masyarakat yang majmuk yang ceria dan mesra. Pandai2 lah bawa diri dan berbudi bahasa serta berterima kasih dengan apa yang telah anda miliki di Malaysia.

Jangan sesekali bila telah memiliki segala2nya serta kebebasan, maka memandang bangsa peribumi dan Malayu sebagai kotor dan sampah... Ingat Bangsa Melayu bukan satu bangsa yang mudah untuk diperjudikan, walaupun mungkin terdapat sesetengahnya mata duitan dan lupa segala2nya... namun bukan bagi Kapak dan juga sebahagian besar Umat Melayu.

Sedar lah diri Bangsa Cina dan lihat kaum Cina bangsamu yang berada di negara lain seperti di Indonesia, Thailand dan juga di Filipina, mereka tiada langsung mendapat tempat di sana dan mereka juga tidak berbahasa tionghua langsung walaupun di antara mereka. Mereka malah fasih dan bangga berbahasa kebangsaan di negera yang mereka duduki. Sepatutnya itulah yang sewajarnya Kaum Cina di Malysia perlu terima hakikat bila Kerajaan mengesyorkan penggunaan bahasa kebangsaan dan sekolah satu bahasa, iaitu Bahasa Malaysia. Tiada lagi bergaduh nak sekolah Cina dan sekolah India... dimanakah letaknya bumi yng mereka pijak.... Jangan disebabkan Kaum peribumi dan melayu banyak beralah dan bertolah ansur maka mula buka hasrat untuk memiliki negara ini secara paksa atau belian untuk dengan memomokkan cerita2 yg negatif kepada kaum mereka agar menolak sistem Kerajaan Raja Berpelembangaan seperti yang di laungkan oleh DAP, yg mana sebahagian besar Kaum cina telah terpengaruh, malah bukan kaum cina sahaja malah kaum india, sikh dan sebagainya.

Ingat sekali lagi, selagi Malaysia juga bernama Tanah Melayu... ia tidak akan jatuh ketangan bangsa lain, malah akan wujud penjuang2 Melayu yg akan mempertahankannya. Kepada Kaum Melayu yg bermata duitan ingat dan waspada kepada pelacur duitan yang anda dapat jangan sesekali tergadai Bumi dan Bangsa Melayu mu... Melayu PKR dan Melayu PAS anda bacul.... Wassalam.