Wednesday, June 18, 2014

SEKADAR TEGURAN SERTA NASIHAT KEPADA PENJAWAT AWAM KHUSUSNYA DI NEGERI PERAK.

EDISI - 1.


Sebelum saya teruskan tinta pena ini, saya terlebih dulu memohon maaf, bukan niat untuk menghukum dan mencela TETAPI sekadar mahu kita sama-sama merenung kembali dan saling ingat mengingati di antara satu dengan yg lain. Perlu juga diingat, bahawa tugas amanah serta tanggungjawab kita sebagai penjawat awam adalah besar, kerana kita bertanggungjawab kpd berikut:-

1. Kepada Amanah Allah sebagai Khalifah Allah/Manusia di Dunia CiptaanNya.
2. Kepada Negeri/Negara yang telah melantik kita sebagai Manusia terpilih untuk menjawat jawatan Awam ini.
3. Kepada Diri Sendiri dan Sbgai Ketua Keluarga kpd yg telah berkahwin
4. Kapada Masyarakat Awam yg membayar cukai terhadap perniagaan mereka, kerana cukai itulah yang membantu kerjaan untuk membayar Gaji dan segala keperluan yg dituntut oleh Penjawat Awam.

Jadi, jika kita sedar bahawa kita manusia/khalifah yg terpilih untuk menjawat jawatan awam ini, kenapa kita mensia-siakannya dengan tidak Amanah dgn Tanggungjawab yg di pikul dan terhadap diri sendiri serta kpd Allah.?

Sayang seribu kali sayang, telah banyak benar kuliah2 Agama yg dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Perak, Jabatan Mufti dan juga Pendakwah2 Bebas yang sering mengingatkan kita tentang Amanah dan tanggungjawab serta Pembalasan Allah yg MAHA BERAT jika kita mengkhianati Amanah tersebut. Perlu di ingat oleh Manusia bhw Pembalan Allah di Padang Masyar waktu diri kita dihisab nanti adalah seberat2 dan sehina2 balasan oleh Allah yang di jatuhkan oleh Mahkamah di Padang Masyar nanti.

Mahkamah Allah ini adalah se Adil2 Mahkamah, bukan semacam Mahkamah di dunia ini, kerana Mahkamah Dunia, banyak yg tidak betul, banayk tokok tambah, dan tidak menyatakan yg hak walaupun adanya Pengakuan seperti" Saya Bersumpah bercakap Benar, dan hanya yg benar-benar belaka" - Adakah sumpahan itu benar2 benar dan ikhlas?

TETAPI Mahkamah Allah, kita tidak akan terlepas walau sebesar Zarrah sekalipun... kerana Selain Malaikat yg menulis dibuku catatatn kita, malah setiap anggota badan kita nanti akan menjawap segala pertanyaan oleh Allah terhadap kita.. Anggota badan kita yang bercakap maka tidak satupun akan terlepas pandang dan setiap kesalatan itu akan terus diberikan pembalasan sama ada yg baik ataupun yg hina.

Apakah Amalan yang pertama di hisap oleh Allah? - Solat adalah amalan yg wajib dan akan ditanya di awal pembicaraan Allah. Kemudian barulah perbuatan dan Amanah kita sebagai Pemimpin/Pejawat/Ayah/Manusia.

Berbalik saya kpd teguran kpd Penjawat Awam Negeri Perak, secara jujur saya mahu menegur akan tanggungjawab dan disiplin Wargakerja Penjawat Awam terutamanya di kala:-

1. Ketika Masuk Waktu Kerja - Jam 8 pagi dan balik 5ptg.- Adakah waktu yg dinyatakan sebagai garis panduan ini benar2 dipraktikkan? Adakah "Punch -Card" benar2 boleh berfungsi dgn baik kerana ianya hanya robot yg mencatat masuk dan balik kerja.. Siapa yg meneliti menyemak kad-kad tersebut?  Saya nyatakan ini kerana sewaktu saya buat analisa dibeberapa pejabat Kerajaan samada di SUK, PKNP serta lain2 GLC masih didapati terlalu ramai yg jam 8 pagi masih belum berada di tempat kerja.  Diperhatikan juga Jam 8.15 masuk masuk, namun tidak pulak pergi punch, adakah wakil yg jadi tukang punch?

Setelah masuk letak segala nika barangan, belum sampai 5 minit, sudah terus ke kantin ataupun gerai2 berhampiran, minum pagi dan bersembang dalam 30 - 45 minit, baru masuk bertugas....

Perlu diingat seperti yg saya nyatakan tadi Kerjaan Negeri membelanjakan hampir 60% bajet Negeri setiap tahun untuk belanja membayar gaji dan mengurus,.. jadi apakah tanggungjawab kita dan Amanah kita untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada Kerjaan yg telah melantik kita dan Apakah Amanah dan Tanggungjawab kita  kepada rakyat dan pembayar cukai yang menagih akan satu perkhidmatan yang cemerlang? Cuba tanya diri dan Iman kita kpd Allah bagi mrk yg Muslim... Betul ke yg kita lakukan ini.. Adakah Halal Gaji yg saya bawa untuk Isteri dan Anak2 dirumah?

Saya terpaksa nyatakan ini kerana saya terbiasa dgn keluahan rakyat/org awam yg datang awal untuk menggarap perkhidmatan yg baik, namun terpaksa menunggu sehingga tengahari hanya satu2 perkara sama permohonan ataupun membayar bil2 cukai,.. Adakah pernah kita terfikir, apa perasaan kita bila kita dikaki mereka ? Apakah sumpah dan seranah tidak keluar dari mulut2 anda?

Yang menjadi sakit hati bila mendengar sumpahan mereka, apabila mereka menyalah :-

1, Tengok ini, Kerjaan BN punyai pemerintahan janji itu dan ini, perkhidmatan terbaik konon,, jam 8.30 pun tidak ada dimeja masing2, makan Gaji buta betul?
2. Ai Ya.. manyak cilaka ini Melayu, ini macam ka kerja... Talak mau kelija, kasi olang lain lar, pegi mampus lar ini kelajaan.

Apa natijah yg kita dapat dari rungutan dan makian mereka?

1. Orang Melayu memang tidak boleh kerja suka ponteng, tidak kuat bekerja dan mereka marah kerana mereka fikir mereka bayar cukai.
2. Kerajaan BN secara tak langsung di maki dan dihina dan secara tak langsung telah menjatuhkan imej dan maruah BN, walhal pelaku2 ini adalah kakitangan awam.

Saranan saya.:-


1. Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri WAJAR buka mata dan mengambil daya inisiatif dengan menyiasat semua perkara ini dengan membuat intipan setiap pagi di kesemuakan 10 dearah di Negeri Perak.

2. Exco Sumber Manusia juga perlu pro-aktif menangani masalah ini kerana tempias dari keresahan dan rungutan rakyat amat menjejaskan pemilihan rakyat pada PRU 14 nanti. Ia kesan jangka panjang dan mengaibkan.

3. SUK dan EXCO Sumber Manusia wajib set-up satu department khusus untuk mengatasi masalah ini, bukan untuk mencari kesalahan TETAPI disusuli dengan khidmat nasihat dan kaunselling agar mereka yg berperangai sedemikian dapat dididik dan diberikan nasihat agar beruabah kepada sesuatu yg baik dan dapat mengembirakan semua pihak lantas prestasi dan produktiviti kerja juga meningkat. Dan yang terpenting kita telah dapat melakukan Amanah Allah dengan terbaik dan membawa balik rezki yg HALAL untuk Isteri dan anak2..kerana dengan rezki baik itu nanti, isteri dan anak2 menjadi taat kpd Suami, ayah dan Negara.

4. Matlamat kita sebagai penjawat Awam akan terbina dengan baik, Negeri pulak mendapat Impak prestasi yng membanggakan bila produktiviti naik dan akhirnya Allah amat menyanyangi Hambanya yg Sidek, Amanah, Tabligh dan Fatonah.

Insya Allah dengan semua itu nanti Negeri Perak akan lebih makmur dan maju sesuai dengan Nama Indahnya PERAK DARUL RIDZUAN...bukan Perak Amanjaya

BERUBAHLAH SEBELUM ORANG LAIN MERUBAH KITA, 
BERBAKTILAH DAN AMANAHLAH KPD ALLAH KERANA ALLAH AKAN LEBIH MENYAYANGI HAMBANYA DAN MENDAPAT KERAHMATANNYA.

Tuesday, June 17, 2014

Islamic State in Iraq and the Levant - Levant, merujuk kpd Sham, Syria dan Lubnan.
Umat Islam Malaysia, Wajar memahami akan kemelut isu yg sedang berlaku di IRAQ. Secara peribadi saya menyokong penuh cara dan tindakan ISIL, kerana sebagai seorang Sunni, saya tidak yakin akan golongan Syiah yg memerintah IRAQ sekarang, kerana serupa sahaj dgn Israel dan berkemungkinan berkomplok dgn Israel bagi menjtuhkan Negara Sunni Iraq. 


Namun peristiwa yg berlaku sekarang bukan lah berpunca dari pertelagahan Mazhab Sunni-Syiah, namun ia lebih dari itu dan ia membabitkan kekayaan ekonomi Negara Iraq. Apabila kumpulan ISIL menjadi kuat dan mempunyai DANA yg besar, dan golongan ISIL ini lebih nasionalis dan merasakan bahawa Kekayaan Bumi Iraq adalah untuk org Iraq, kenapa Amerika dan kuncu2nya menyebok ingin campurtangan hal ehwal Negara lain., maka dengan kegelisahan tersebut, maka digembar-gemburkan bahawa ISIL ini adalah Al-Qaeda atau pun militin yg berbahaya.

Perjuangan ISIL yg menjurus kpd Perjuangan Memenangi Agama Allah - Islam, saya yakin dan meyokong mrk secara peribadi dan berdoa kpd Allah agar pejuang2 ini dilindungi Allah dan mereka juga berjuang di atas paksi Agama Allah- Islam yg syumul. Apapun sebagai Umat Islam, Kita WAJIB membantu untuk mengembalikan yg hak dan kpd mrk yg berhak.. Selama ini kita dikaburi dgn berita2 yg disalah ertikan dan segala berita tersebut tidak benar dan paling menghantui Umat Islam adalah pihak kafir telah mengadu-domba segala berita2 tersebut dan menjadikan Umat Islam berpecah dan bertelagah. Oleh itu saya menyeru kpd Umat Islam Malaysia agar bersatu dibawah satu wadah perjuangan yg syumul - iaitu untuk Agama Allah - ISLAM.

Mari kita lihat dua (2) artikel dibawah ini yg boleh kita memahami dgn lebih lanjut kenapa dan mengapakah berlakunya semua pergolakan di IRAQ.

**********************************************************************
 
ISIL, Al-Qaeda dan minyak Iraq

JADI, apa yang baru dengan keadaan huru-hara di Iraq sekarang? Sebenarnya, sejak Amerika Syarikat (AS) menggugurkan bom melancarkan operasi ketenteraan di bumi Teluk itu pada pagi 19 Mac 2003 sehingga ia berundur pada 2011, keadaan di Iraq tidak pernah tidak kucar-kacir. Ada sahaja yang berlaku. Sekejap serangan, kemudian bom di sisi jalan, juga perbalahan agama membawa kepada kematian juga tidak kurang. Jadi, tidak ada yang baru tentang itu.

Kalau pun ada, pengumuman Presiden Barack Obama mahu mengembleng tentera AS ke Teluk, seterusnya dikerah di Iraq sekali lagi untuk menjaga keselamatan kedutaan dan kepentingannya di negara itu. Lebih 200 anggota akan dikerah ke sana, antara lain bukan untuk berperang tetapi menundukkan elemen-elemen yang dianggap menyokong keganasan. Jika dilihat, ia jadi satu perkembangan baru yang mencerminkan keresahan Washington dalam menangani kegagalannya di Iraq, lebih khusus di Asia Barat. Tetapi, lain-lain tiada, hanya mengulangi episod sama dan lama sepanjang selama lapan tahun mereka di Iraq. Pada 2010, Obama pernah turut mengumumkan lebih kerahan tentera AS ke Iraq dengan tujuan untuk melumpuhkan penentang tentera AS khususnya Najaf, Anbar dan Basra selain Dhi Qar. Kesemua kawasan ini dikuasai Syiah. Manakala di sebelah utara Iraq, kawasan itu majoriti dikuasai golongan itu. Maka, ia bukan sesuatu yang baru, jika kerahan tentera AS diputuskan ke Iraq.

Paling baru, barangkali, skala kebangkitan Islamic State in Iraq and the Levant atau ringkasnya ISIL. Levant itu merujuk kepada Sham, yang meliputi Syria dan Lubnan. Maka dari segi istilahnya, lebih tepat disebut Negara Islam di Iraq dan Sham.

Kumpulan militan ini, yang cergas di Iraq dan Syria adalah bekas cawangan Al-Qaeda. Tetapi sekarang, Al-Qaeda sudah menyingkirkannya kerana terlalu ganas dan kejam, malah dikatakan lebih ganas daripada Bashar Assad dan Saddam Hussein.  Dalam satu laporan oleh Profesor Peter Neumann dari King’s College London, berkata, ISIL dianggotai hampir 80% pejuang dari negara Barat.  Menurut laporannya juga, rakyat Malaysia turut berjuang dan menganggotai ISIL. Beliau turut menggambarkan ISIL sebagai kumpulan yang bahaya dan berupaya memberi ancaman besar kepada AS dan tentera Baghdad.

Di segi kejayaannya, hanya selepas menguasai Mosul awal bulan ini, kemunculannya disedari walaupun pengasasnya, Abu Bakr al-Baghdadi merintis penubuhan ISIL pada 2003, iaitu sebaik sahaja AS menceroboh Iraq. Pada Mac tahun lalu, ISIL menguasai bandar Raqqa di Syria, tetapi tidak mendapat liputan meluas dan kutukan antarabangsa.  Pada 2014, ISIL bertindak menyebarkan sengketa agama dengan menguasai bandar didominasi Sunni, Fallujah, barat wilayah Anbar. Malah, ia juga merampas beberapa kawasan di Ramadi selain menerima pengaruh kuat di bandar-bandar berhampiran sempadan Syria-Turki.  “Bagaimana pun kejayaannya menguasai Mosul, bandar ketiga terbesar di Iraq cukup mengejutkan, bukan sahaja kepada pemerhati di Asia Barat tetapi juga Washington, ‘’ kata Felo Kanan Institut Kajian Asia Barat (IKRAB) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Kamaruzaman Yusuf ketika diminta pandangannya mengenai perkara itu.

Tentera AS berharap apabila semua penentang ditundukkan, pihaknya akan  serah pula kesemua wilayah Iraq kepada tentera Baghdad dengan matlamat mempertahankan kepentingan AS di negara itu. Bagaimanapun perancangan AS itu tidak menjadi. Kepada AS, selepas Saddam digantung, tugas mereka selesai di Iraq. Kekacauan dan porak-poranda yang berlaku di Iraq selepas itu diserahkan kepada pihak lain untuk membersihkannya. Pada masa ini, tanpa tentera AS, dapat dibayangkan Iraq terbuka kepada perang saudara lebih buruk kalau kemahirannya tidak digunakan. Tetapi adakah AS akan berjaya? “Mungkin tidak sepenuhnya, barangkali akan ada sedikit kejayaan sahaja, bukan sepenuhnya,’’ kata seorang lagi penganalisis Asia Barat dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Maszlee Malik. Beliau meramalkan, Iraq akan terus terheret dengan kancah peperangan tiga segi Sunni, Syiah dan Kurdis.

ISIL menurut laporannya,  dibantu oleh negara-negara Sunni lain khususnya Arab Saudi. Iran pula akan campur tangan dan memihak kepada Baghdad serta golongan Syiah. Kurdis pula mendapat dokongan Turki dalam cubaan mereka mahu menubuhkan negara Islam Kurdistan. Pertembungan sengit pasti berlaku. Peperangan akan berlanjutan dan juga tidak selesai. Atas nama perang menentang keganasan kini meluas, bukan sahaja di Iraq, Afghanistan dan Syria tetapi juga Somalia. ISIL juga dikatakan mendapat inspirasi di kem-kem latihan di Somalia kerana awal-awalnya dirintis orang nombor dua dalam Al-Qaeda Somalia, Ayman al-Zawahiri.


Al-Qaeda merupakan pertubuhan pelik, misteri dan turut dibenci umat Islam sendiri kerana ia bukan sahaja sesat dari segi fahaman dan kaedah perjuangannya, tetapi menyusahkan orang Islam sendiri untuk hidup dan maju _kerana apa dilakukan dalam insiden 11 September 2011. Sememangnya Al-Qaeda memusuhi Syiah, sebab itu ia amat membenci Iran dan juga Hizbullah. Kerana itu, Al-Qaeda putuskan hubungan dengan ISIL. Sebab itu juga Washington sedia berbincang dengan Tehran untuk hapuskan pengaruh ISIL di Iraq walaupun negara republik Islam itu dimusuhi Washington kerana perseteruan dengan Israel serta isu nuklear. Al-Qaeda bertempur membunuh Syiah di Afghanistan dan juga di Iraq kini. Tetapi akibatnya, militia Syiah membalas dan meningkatkan pembunuhan ke atas Sunni.


Kepentingan minyak menyebabkan pertimbangan khusus AS kepada negara-negara Teluk _ dari Arab Saudi hingga masalah Kuwait. Maka ia mengheret sama Iraq dan Iran. Sistem yang sebegitu rupa mencambahkan Al-Qaeda.  Kerana mahu menghalang pengaruh Rusia dan Iran, AS dan Arab Saudi memberi sokongan kepada Taliban melalui Pakistan. Taliban pula memberi ruang kepada Al-Qaeda dan kemudian dapat dilihat peristiwa 11 September dengan bayang-bayangnya terus menghantui bukan sahaja dunia Barat tetapi juga Islam. 

ISIL bagaimanapun kini bukan Al-Qaeda. Pertubuhan itu jauh lebih banyak dana berbanding Al-Qaeda. Washington sendiri mengakui ISIL mungkin menjadi kumpulan militan paling kaya dengan memiliki aliran wang tunai paling banyak sebaik Mosul dikuasainya baru-baru ini. Asalnya, ia bergantung derma daripada individu hartawam di negara Teluk khususnya Kuwait dan Arab Saudi, yang menyokong perjuangan menentang Bashar di Syria. Hari ini, ISIL memperoleh sejumlah wang daripada hasil di loji-loji minyak yang dikuasainya di timur Syria. Mereka menjual semula bekalan minyak kepada kerajaan Syria. Malah, aliran tunai mereka juga datang daripada jualan barangan antik yang dirompak daripada tapak-tapak sejarah di bandar dikuasai mereka.


Dalam pendedahannya, Profesor Neumann percaya bahawa sebelum menguasai Mosul pada awal bulan ini, ISIL memiliki tunai dan aset sebanyak 900 juta dolar Amerika tetapi kemudiannya bertambah menjadi 2 bilion dolar. “ISIL juga mengambil beratus juta dolar daripada bank pusat di Mosul. Kewangannya makin kukuh jika terus kekal menguasai loji minyak di utara Iraq,’’ kata Profesor Neumann. Atas sebab dan pendedahan itu, AS resah dan bimbang. Bayangkan jika kekayaan itu digunakan untuk membeli senjata canggih dan serangan demi serangan mereka pula catat kejayaan.

Sudah tentu AS tidak mahu perkara ini berlaku. Campur tangan AS di Iraq adalah kerana dua sebab nyata _minyak dan Israel. Jika ISIL bangkit, minyak bertukar tangan, Israel pula tidak senang. AS perlu bertindak.  Itu perkara baru yang perlu difikirkan barisan pemimpin Demokrat sekarang, walaupun kekotoran di Iraq ditinggalkan Republikan, melalui George W. Bush, hampir sedekad lalu. 
Kalangan penganalisis melihat bahawa isu utama di Iraq sebagaimana berlaku sekarang bukan peperangan melibatkan mazhab Sunnah dan Syiah. Sebaliknya kunci utama ialah perebutan hasil kekayaan minyak yang ada di bumi teluk itu.

Iraq, America and The Lobby

 By Gilad Atzmon

It is amusing to witness the energy and effort mainstream news outlets are investing in diverting attention from the fact that the current mess in Iraq is the direct outcome of Jewish political domination of the West for the last two decades.
When America and Britain launched the criminal second Gulf War, it was the Zionist Neocons, a bunch of politically influential Jews who urged the ‘liberation’ of the Iraqi people. Members of the same breed of tribal exponents have rallied for intervention in Iran, Libya and most recently in Syria.
But Zio-cons were not the only Jewish players in this iniquitous game, they were opposed by a Jewish progressive front largely funded by George Soros and his Open Society Institute. These so called ‘good Jews’ had a different strategy for the Middle East, they planned to ruin the Muslims through the use of Identity Politics by funding Gay, Lesbian, Feminist and Queer groups in the region.
Why do these Jews intervene in Arab and Muslim life? What motivates George Soros and Paul Wolfowitz to ‘revolutionize’ or ‘liberate’ people living thousands of miles away from Manhattan or Washington? Why did Lord Goldsmith give a green light to the war? What drove Jewish Chronicle writer David Aaronovitch to campaign for a series of interventionist criminal wars?  What pushed Lord ‘cash machine’ Levy to the forefront of Blair’s fundraisers?
In 2007, American political science professors James Petras, John Mearsheimer and Stephen Walt reached the conclusion that American foreign policy was dominated by Israel’s lobby.  Surely, Israel’s Lobby is just a polite, politically correct name for the Jewish Lobby. But what motivates the Jewish lobby to destroy Iraq, Libya and Syria? Is it their commitment to the Jewish State?
It didn’t take long for influential Jews to learn that buying a Western politician is much cheaper than buying a tank. When you buy an American or British politician, he often comes with the tank and an army of young soldiers willing to die for Zion.
But George Soros, as a highly sophisticated light Zionist merchant, employed a cheaper method to advance the interests of the tribe in the region and beyond. Instead of buying professional politicians, he invested his money in marginal actors and ID politics. He made the NGO into an effective system of neutralizing potential leaders. He supports ‘very good causes’ that are also extremely good for the Jews.
But here there is a problem – these present day Jewish merchants and stockbrokers, who run AIAPC, LFI, CFI, CRIF and the Open Society Institute excel at selling commodities and stocks. They show talent in inventing false needs that quickly translate into mammon and a lot of it. But they are useless or uninterested in advancing America and Britain’s national interests.  They are devoted to the interests of a single tribe, though they often don’t agree amongst themselves what those interests are.
Although probably unintentionally, the Jewish Lobby often fails to bolster Israel’s long- term interests. The destruction of Iraq, for instance, has made Iran into a regional super power. The failure of the Jewish Lobby to foresee its own role in strengthening Iran is evident. Moreover, it has become clear in the last few days that Iran is uniquely positioned to rescue America from the total mess it was pushed into by the Lobby. Clearly, this is no good news for Israel and the Lobby.
If America and Britain want to remain major powers, each must identify corrosive factors within its own politics, media and finance. They must scrutinize the motives of the Jewish lobby and recognize its dangers. It is time to develop the necessary antidote to deal with this acute political poison.